top of page
Skribentens bildWestnyGames

Sikten ger mer än bara COD-poäng


Så du har bestämt dig för att öka slagkraften och införskaffa dig ett riktmedel till din bössa. Det ser ju både coolare ut samtidigt som det förenklar användandet av din airsoftbössa. Men är det så enkelt som att bara köpa vilket riktmedel som helst på en vald hemsida? Nja, det är bra mycket mer komplicerat än så och det blir ju inte direkt enklare av denna uppsjö av produkter…

Användandet av olika riktmedel förändras också i vissa aspekter på grund av den begränsning vi finner i våra vapen i form av avståndet i verkan och framför allt att vi skjuter en rund 6mm projektil av plast, vilket vi vet påverkas av flera faktorer mer än blykulor.

Först och främst så skulle jag vilja berätta lite om de olika typerna av riktmedel som det finns;


· Fasta riktmedel, även kallat järnsikten (iron sights)

· Kikarsikte

· Rödpunktssikte

· Holografiskt sikte

· Laser

· Specialsikten (Mörker, IR, Värme/Thermal)


Järnsikten

Den äldsta och enklaste formen av riktmedel och brukar oftast komma i utformningen av ett sikte och ett korn, men återfinns även i utförandet av diopter men principen är densamma så jag tänker inte gå in närmare på skillnaden. Nästintill alla bössor kommer utrustade med järnsikten direkt i lådan.


Dioptersikte

Kikarsikten

Kikarsiktet består av en kikare med ett hårkors. Med ett kikarsikte behöver du inte få sikte och korn att sammanfalla som på järnsikten, vilket gör att processen ifrån att hitta målet till att avlossa skottet går snabbare. Du ser lättare om vapnet är felriktat (vilket blir viktigt på våra bössor där hoppen får kulan att vika av uppåt när den är korrekt ställd. En sido-vinklad bössa kommer därför påverka kulans bana åt det håll där den är riktad.

En nackdel är att synfältet förminskas i förhållande till kikarens förstoring, då de flesta inte behärskar egenskapen att sikta med båda ögonen öppna när förstoring kommer in i bilden. Det kan därför vara svårare att träffa mål som snabbt dyker upp, eller rörliga mål. Kikaren har en förstoring på cirka 2–9 gånger. Det förekommer både kikarsikten med fast förstoring och med variabel förstoring, dvs. att siktets förstoring går att justera mellan olika lägen. Angående förstoringen så skulle jag påstå att den förstoring som blir användbar i vårt användningsområde är 2-6x allt över är för mycket och det är få tillfällen där jag personligen tycker att 5-6x är användbart. Man får tänka på att ju större förstoring du använder desto snabbare kommer saker röra sig innanför siktets förstoring och svårare blir det att justera efter rörliga mål samtidigt som du minskar din syn över spelplanen.


Kikarsikten gör sig mest nytta i användandet till skarp (DMR)- eller prickskyttevapen. Främst för att kunna skjuta in i små utrymmen men också för att kunna följa kulbanan på längre avstånd. Ett riktmedel med förstoring fungerar även bra för samma användningsområde som en vanlig kikare i spaningssammanhang.




Rödpunktssikten/Holografiska sikten

Det här har blivit den mer populära versionen av riktmedel med tiden, av klara anledningar. Rödpunktssiktet är en variant av ett spegelreflexsikte, där man låter ljuset från en röd lysdiod speglas i en glasskiva som är vinklad 45° mot siktets optiska axel. Skytten riktar vapnet genom att lägga den imaginära bilden av lysdioden på målet. Rödpunktssikten saknar oftast förstoring med det finns.

Rödpunktssiktets största fördel är att skytten uppfattar och "orienterar sig snabbare" i siktet, speciellt vid dåliga ljusförhållanden. Vid extremt snabba skott brukar svårigheten i konventionella fasta riktmedel ligga i att finna riktmedlen tillräckligt fort när vapnet lyfts för skott, då man behöver förhålla sig till två delar på siktet som ska ”matcha” med varandra, medans en rödpunkt bara har pricken. Med ett rödpunktssikte är det lätt att sikta med båda ögonen öppna, vilket är en stor fördel när man dels kan behålla sitt djupseende samt periferisyn mot spelplanen.

Skillnaden mellan ett rödpunktssikte och ett holografiskt spelar bara roll när det kommer till den riktiga varan aka. ”Real Steel/RS”, då kopiorna bygger på samma grund och bara utsidan skiljer sig. Jag vill inte gå in på allt för mycket detaljer här men kan sammanfatta det så här:

1. Rödpunktssikte använder en LED för att producera siktesbilden, medan på ett holografisk så studsar en laser. Vilket i sin tur påverkar parallaxfel, där holografiska är bättre (mer om parallax längre ner)

2. Holografiska sikten förbrukar mer kraft jämfört med rödpunkts (batteritid).

3. Holografiska sikten är oftast ”bulkigare” i formen och tar mer plats.

4. Holografiska sikten har en lägre temperaturtolerans jämfört med ett rödpunkt.



Värd att nämna: Low Power Variable Optic


Något som blivit mer populärt med tiden, en hybrid mellan ett rödpunktsikte och ett kikarsikte- Alltså ett rödpunktssikte med förstoringsfunktion. Personligen är jag inget större fan då den absolut inte är felfri- bortsett ifrån att ett sådant sikte ser ofta råbalt ut. Tanken är att det ska kunna fungera som ett rödpunktsikte vid 1X förstoring men ja, det är inte riktigt så lätt. Det finns vissa begränsningar i hur klar pricken blir vid olika förstoringar samt dess MOA. Vidare så påverkas vår översikt över spelplanen med ett vapen som har större "kanter" runt siktet. Detta benämns ofta som "field of veiw".






Laser

Lasersiktet är inget riktmedel i egentlig mening, utan en anordning som projicerar en röd punkt på målet.

Jag vet det är jättetufft på bild med lasrar höger och vänster MEN det kan vara jävligt farligt. Det krävs inte mycket för att du ska kunna skada en annan spelare genom att bara någon sekund blända denne med en laser. Skador som kan vara för livet, det är inte värt det samtidigt som det inte fyller någon funktion. Detta gäller även IR-laser som egentligen är det enda användningen man brukar en laser i riktiga världen (för att lätt sikta med hjälp av bildförstärkare/night-vision).

Dessutom så krävs det särskilt tillstånd för användning av många laserprodukter, ett tillstånd du antagligen inte har och arrangör antagligen inte kommer finna sig i oavsett.

Sammanfattningsvis, låt lasern vara hemma.


Specialsikten

Här kommer dom riktigt coola grejerna och produkter som kan ligga bakom flera skilsmässor.

Mörkersikten som precis som ett par night-vision googles lyser upp nattens mörker i grönt eller blått för skytten samtidigt som den har ett inbyggt sikteskorn.

Värmesikten lyser upp varmblodiga varelser så som svettiga airsoftspelare som rödgula (eller vita) figurer mot en svartvit bakgrund.

Skillnaden i användning mellan de båda är att det är något lättare att se olika föremål genom ett nattsikte (även om det kan diskuteras) men det fungerar precis som på dagen med kamouflage. En spelare kan alltså gömma sig på precis samma sätt som på dagen och du kommer inte kunna upptäcka denne. Ett värmesikte däremot är snipers värsta mardröm. Spelar ingen roll vilket häftig skogsdräkt denne än har, röd lyser han i alla fall i ditt sikte. Ett värmesikte går även lika bra att använda på dagen.

Kort kan man säga att det här är grejer du kommer behöva lägga flera tusen kronor på för att det ska fungera på ett sätt där det kan användas bra, räkna med 10-20 000kr. Läs på om produkten…


Till vänster: Bild med mörkersikte/bildförstärkare Till höger: Samma yta med värmesikte


Så vad ska man tänka på när man köper sitt sikte?

Jadu, jag ska försöka bryta ner det här på något slags hanterbart sätt anpassat efter airsoftspelares användning. Jag väljer tre kategorier; budget, utseende, funktion.


Budget

Det går tyvärr inte att komma bort ifrån men vi har alla olika möjlighet och ambition med våra inköp till krigslekar. Budgeten styr till sinom och sist vart du kan börja leta, MEN jag vill att du läser allt annat noga så att du inte köper saker för bortkastade pengar. Detta då många riktmedel faktisk skälper mer än dom hjälper för någon som letar efter en praktisk användning till siktet. Då kan det helt enkelt vara bättre att behålla järnsikten alternativt spara en tid till.


Utseende

Här är vi också olika och airsoft har sina olika charmer beroende på användare. Vissa vill göra sitt kit så estetiskt tilltalande som möjligt. Man kanske håller på med impression eller helt enkelt håller sig till en tidperiod som måste tas i beaktning. Det blir ju då upp till dig vad som är viktigast och detta kan då också sparka dig tillbaka till budgetrubriken.


Funktion

För min egen del, som inte har klara regler uppsatta för mig själv kring vilken utrustning jag kan/får bruka när det kommer till riktmedel samtidigt som jag är lyckligt lottad i att kunna sprida pengar runt omkring mig när det kommer till airsoftutrustning så blir funktion det jag tittar på främst. Det blir också här den stora skillnaden mellan kopior och riktiga sikten kommer in, då kopiorna har en betydligt mer lockande prislapp.


Allmänt så är det några saker som gäller för alla sikten;

· Glas

· Inställningar

· Hållbarhet

· Höjd


För riktmedel med belyst siktesbild så spelar även batteritid och ljusstyrka in.


För rödpunktsikten/holografiska sikten så behöver man även titta på;

· MOA

· Parallax

· Eventuell användning till bildförstäkare


För riktmedel med förstoring bör du även kika på eye-relief.


Glas

Glaskvalitén kan skilja sig avsevärt mellan olika sikten och framför allt om man jämför en kopia med ett riktigt sikte. På airsoftkopior så är glaset du tittar igenom betydligt mörkare än vad det ska vara. Vissa sikten känns det nästan som att titta genom ett par solglasögon vilket gör att siktesbilden blir svår att urskilja ifrån glaset. Vidare så finns det även exempel på kopior där glasets framsida, alltså vänt bort ifrån dig, är av spegelglas. Gör inte så mycket förutom när solen reflekteras på glaset och vips så lyser du som solen där du går i skogen.



Inställningar

Du vill självklart kunna ställa in ditt sikte så siktesbilden visar där kulan skjuter, självklart tänker du men inte en självklarhet när det kommer till airsoftkopior. Dels så är det inte alla sikten som har reglage som fungerar ifrån första början eller har den spann man behöver. Det spelar alltså ingen roll hur mycket du vrider på reglagen, dom når ändå en vägg där det tar stopp. Vidare så är det lätt hänt att man vrider över denna vägg och nu kan du inte ställa in något alls. Kul!...


Hållbarhet

Riktiga sikten med Mil-spec är tillverkade för att klara krigets utmaningar och det påverkar hållbarheten rejält. Jag utsatte mig själv för en olycka för något år sedan där jag under ett milsim kastade mig ut för ett stenras för att undvika att bli upptäck (coolt jag vet), bössan gick i bitar men mitt RS sikte var som nytt- inga konstigheter och funkar lika bra då som nu. En kopia hade gett upp av bara luftmotståndet i fallet.


Höjd

Se till att siktet har den rätta höjden jämtemot kolven för att du lätt ska kunna hitta siktensbilden varje gång du läger kinden mot kolven. Detta justeras ofta med hjälp av kolven, men jag har helt oförstående sett folk med bashöjare av sikten på flera decimeter.


Batteritid

En airsoftkopia slukar batteri, räkna med att byta var 3e spel, har du dessutom glömt siktet på i väskan eller råkat komma åt det så är det dags att byta. Det blir ju problem om det händer mitt under en eldstrid men även när du kommer till banan och där inser att batteriet är slut.

Jämför vi med exempelvis ett riktigt Aimpoint T2 så är batteritiden 50 000h, alltså 5 år. På samma batteri som kopian använder…


Ljusstyrka/NVG

Även här skiljer sig kopior ifrån det riktiga i hur mycket/lite du kan reglera ljusstyrkan. Blir den för hög så ser du inget i mörka utrymmen eller att det helt enkelt blir så mycket att det helt studsar genom siktesbilden och du vet inte vad du siktar på. Ett riktigt sikte har fler möjligheter men också möjligheten att gå ner lågt i ljusstyrka vilket är bra på spel i mörker. Till detta hör även om du planerar att spela med bildförstärkare. Då krävs NVG-mode på ditt riktmedel och det är enligt min vetskap bara riktiga sikten som gör det på ett användbart sätt.



MOA (minute of angle)

MOA är egentligen bara hur liten pricken är och vad den representeras i storlek på ett mål, på ett givet avstånd. 1 MOA motsvarar ungefär en cirkel på 3cm i diameter på ett mål som befinner sig 100m bort. 2 MOA 6cm osv.

Kort så vill man ha så liten prick som möjligt på långa avstånd för att kunna skjuta precisa skott, större på kortare avstånd för att snabbt kunna hitta siktesbilden mot målet. Men ja det är en personlig preferens. Något jag fick lära mig när jag kastade amerikansk fotbollar runt mig var ”aim small – miss small” och principen blir även användbar när man skjuter airsoftkulor. Siktar jag på en person så kan jag missa i mycket större utsträckning än om jag siktar på ex. flaggpatchen i brösten på samma person.


Parallax

Det här är den enskilt största anledningen till att jag väljer ett riktigt rödpunktssikte framför en airsoftkopia. Enkelt så kan man förklara det som att tanken med ett rödpunkssikte är att pricken ska hålla sig vid målet oavsett med vilken vinkel du tittar in genom siktet. Det vill säga alltid visa vart bössan skjuter och vart kulan kommer att hamna. På en airsoftkopia så finns det en stor felmarginal här och pricken flyttar på sig vart efter du tittar genom olika vinklar, och därmed så visar inte siktet längre vart bössan skjuter. Då behöver man alltid titta rakt bakom siktet vilket kan vara svårt i stressade situationer, när du skjuter ifrån konstiga vinklar eller helt enkelt så kan det vara svårt att alltid veta om du är rakt bakom siktet eller inte.

Här fungerar som sagt ett riktigt holografiskt sikte bättre än ett riktigt rödpunktssikte (även om båda är överlägsna en kopia), men på de avstånden som vi kan verka på med våra airsoftvapen så spelar det faktiskt ingen roll om det är en rödpunkt eller ett holografiskt i detta avseende.


Bild: Såhär ska parallex fungera. Notera att pricken stannar kvar där skottet kommer hamna oavsett vinkel. Stackars gris...

Eye-Relief

Detta är hur snällt siktet är mot ditt öga i form av vilket avstånd det måste vara på för att du ska kunna titta genom siktet. Riktiga sikten är generellt mer förlåtande och tillåter en större marginal i avståndet, vilket i sin tur gör att det blir enklare att använda.


Till höger ser vi hur eye-relief påverkar siktesbilden när ögat är för långt ifrån


Astigmatism

Är du en sådan som har detta problem så kommer vanliga rödpunkt inte att hjälpa dig. Leta efter prismsikten som har en bränd siktesbild på glaset (likt ett ACOG).



 


Sammanfattning och köptips på rödpunkt

Som vi ser så finns det en vid spann av olika typer av sikten och dess egenskaper vilket du bör kika lite på när du köper ditt nya riktmedel. Personligen så skulle jag aldrig köpa en airsoftkopia på en rödpunkt med de ovan nämnda problem som uppstår. Då tycker jag faktiskt att järnsikten är mer pålitliga samtidigt som dom inte har samma problem när det regnar (vatten på linsen).

Kikarsikten är mer förlåtande som kopior och det är främst eye-relief som kan vara skillnaden i vår användning.

Men måste man köpa en riktigt Aimpoint T2 för 10 000kr? Nej såklart inte. Dels så finns det begagnade sikten på ex. e-bay och med den hållbarhet som dom kommer med så behöver du inte vara speciellt orolig. Men även här kan det sticka iväg då prislappen av samma anledning inte sjunker speciellt mycket. Det finns ”riktiga” sikten med nästintill samma kvalité för en bra mycket bättre prislapp såsom Holosun och Vortex, den senare skickar även med en livstidsgaranti på sina sikten vilket är otroligt generöst! Däremot så är det fortfarande tusenlappar vi pratar om här och vill man inte lägga mer än några hundralappar på ett sikte så har jag haft bäst erfarenhet av Aimpoint (T1/T2) kopior. Eotech kopior och reflexsikten ska du hålla dig borta ifrån.


Köptips rödpunkt


Budget 500kr

AImpoint T1/T2 kopia


 

Budget 3000kr

Vortex Crossfire 2






 

Budget 10 000kr

Aimpoint T2

703 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page